Historie

Ejendommen er oprindeligt et typisk samsk husmandssted fra 1877. En længe med beboelse i den ene ende og stald i den anden. Et husmandssted som titusindevis fra den tid rundt omkring i Danmark.

Selve området Østerløkken er en gammel udstykning og et tidligere overdrev fra Tranebjerg by.

Husmandsstedet var i mange år ejet og beboet af familien Makne. Anna Makne sad som enke fra 1944 til 1969 og det fortælles at hun strikkede utallige strømper og trøjer efter hendes mand Otto ulykkeligvis var død af blodforgiftning i 1944. Han blev bidt af en vred orne og det var før penicillinens tid.

Tegneren og grafikeren Holger Philipsen ("Carlt") købte stedet i 1969 angiveligt efter at have vundet en frimærketegnekonkurrence og ombyggede efterfølgende stedet med materialer fra en delvist nedbrændt og nedrevet kro i Stenløse. Det gamle dansegulv fra kroen er eksempelvis nu loftbrædder i stuen. 

Ejendommen består af stuehuset fra 1877, forlænget i 1970, og det gamle svinehus fra 1930, indrettet til anneks og selvstændig ferielejlighed ligeledes i 1970. Annekset bruger vi til opbevaring og det er fyldt med alskens ting og sager. Anneksets badeværelse indgår dog i sommerudlejningen. På sigt er det vores plan at renovere annekset og lade det indgå fuldt ud i udlejningen.

Haven er ca. 2000 m2 og der hører desuden 2,5 tønder usprøjtet græsmark til ejendommen. Der er tale om den oprindelige mark, som tidligere har kunnet brødføde en husmandsfamilie med en sikkert anseelig børneflok. Vi har en forpagter der slår hø to gange om året.

I 1877 lå der ganske få huse og gårde i Østerløkken og nord for Ballen havn. Fra starten af 1900-tallet byggedes der gradvist feriehuse og helårsboliger op langs Strandvejen og området er i dag vokset sammen. Nr. 55 er sidste hus i rækken før åben mark fra Strandvejen og ind mod Tranebjerg ca. 300 m fra havet. 

Stuehuset er delvist moderniseret i 2000-2002 efter vi overtog ejendommen i 1996. Vi har boet helårs i stuehuset fra 1997 til 2007. Nu bruger vi huset som vores private feriehus og lejer desuden ud. Siden 2007 har vi løbende udskiftet og ændret og forbedret, så huset fungerer bedst muligt som feriehus, ofte med lidt større grupper.

Lidt om vores Samsø-historie: Vi forelskede os i øen i 1995. Det var en ren romantisk drøm om ø-liv og selvforsyning. Vi købte ejendommen i 1996. Flyttede over i påsken 1997 med vores tre børn og fandt heldigvis jobs med det samme. Susanne var egentlig laborant, men arbejde først i Dagli'Brugsen i Ballen og senere i Børnehuset i Onsbjerg. Michael er uddannet skolelærer og arbejdede først som efterskolelærer og senere som friskolelærer.

I 2002 købte vi sammen med to andre familier Onsbjerg Hotel og Pension, drev det videre med selskaber og værelsesudlejning og grundlagde Onsbjerg Lilleskole samme sted i 2003. Michael var skolens første leder de første 4 år.

I 2007 flyttede vi fra øen. Susanne var midt i en ny uddannelse som bragte os til Gotland i Sverige og senere til Hinnerup ved Aarhus.

I dag er Susanne ZOO-og middelalderarkæolog på Moesgaard og Michael er leder af Rønde Frie Skovbørnehus. Vi bor i Ommestrup, en dejlig lille landsby, først på Djursland. Vores tre voksne børn er nu alle flyttet fra reden. 

Vi har alle fem gode minder fra Samsø og stadig stor fornøjelse ved at besøge øen mange gange om året i vores rare gamle hus. I ti år var Samsø vores hjem. I dag er det det sted vi tager på ferie og tanker op...med stor glæde.

Jul på Samsø

Kanhavekanalen

Halloween